Social media, or not?

Word je regelmatig om de oren geslagen met Tweets en Facebook updates? Of heb je als ondernemer geen tijd om je met die dingen intensief bezig te houden? Ik vermoed het laatste. Je hebt je zeker al afgevraagd waar die mensen de tijd halen om al die dingen te schrijven.

Op de juiste manier omgaan met sociale media in B2B is een strategische keuze op zich. Spring niet op de sociale media-trein alleen maar omdat het nieuw is.

Staan al je ‘marketing basics’ op orde? Dan pas is het tijd om de relevante sociale media aan te pakken, als die een essentieel onderdeel van je marketingstrategie zijn.

Aankopers in B2B gaan online op zoek naar informatie. Dus een online aanwezigheid, met meer dan een website, is gewoon nodig. Een blog, posts op forums, LinkedIn, Youtube : het kunnen geschikte kanalen in B2B zijn om makkelijker gevonden te worden op het internet.

“A little less conversation, a little more action.” Elvis Presley was zijn tijd vooruit. Verlies geen tijd met zinloze ‘conversaties’ op sociale media “omdat je mee moet zijn”, maar kies de juiste kanalen en zet ze gepast in. Relevante content, daar draait het om. En dan zullen sociale media versterkend werken voor je naamsbekendheid.

Relevante bedrijfsfilmpjes en demo’s van de werking van je industriële producten moeten op Youtube. In de discussies op je eigen LinkedIn groep kun je de pro’s en contra’s van een bepaalde strategie toetsen. Een dienstenbedrijf moet sowieso alle belangrijke openbare presentaties op het net gooien. Op de relevante fora van je sector neem je deel aan de relevante discussies.

Steeds meer hoor ik : “We hebben een pagina op Facebook!” Et alors? Wat doe je daar verder mee? Twitter? Idem dito. Facebook en Twitter zijn perfect om snel met je consumentenpubliek te communiceren. Voor een industriële toeleverancier ligt het een heel stuk moeilijker om daar iets relevants mee te doen. Hoe interessant de experimenten met Twitter als kanaal voor ‘dienst-na-verkoop’ ook mogen zijn. Alleen al het monitoren van alle (mogelijk negatieve) reacties is voor veel kleinere KMO’s een onbegonnen klus.

Laat je niet in de war brengen door termen als ‘conversation company’. Zucht, alsof de dialoog met je klant niet altijd al de basis van succesvolle marketing is geweest. Oude wijn in nieuwe zakken…

Meer marketing know-how? Lees het boekje “Back to Basics” van de Marketeer.
Of praat eens met hem.