Efficiënte persberichten

De meeste persberichten worden, na een snelle screening door de journalist, in de papiermand gekieperd. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je de spelregels volgt, zodat de journalist wél iets doet met je nieuws.

Misbruik een persbericht niet voor een commerciële boodschap. Daar dienen advertenties voor. Een persbericht verstuur je alleen als je nieuws hebt. Warm ook geen oud nieuws op.

Je foutloos persbericht is kort (max. één A4’tje), zakelijk, concreet en geeft antwoord op ‘wie/wat/waar/wanneer/waarom/hoe’. Je begint altijd met het nieuws kort samen te vatten. Zet duidelijk ‘persbericht’ bovenaan de tekst.

Schrijf het persbericht alsof het een kant-en-klaar artikel is, dat naadloos in de krant of het vakblad kan. Maak het de pers makkelijk.

Vermeld onderaan het persbericht wie de journalisten kunnen contacteren voor meer informatie, een mogelijk interview of foto-materiaal. Deze woordvoerder is ook, en vooral, na de kantooruren beschikbaar.

Vergeet de url naar je website niet te vermelden, en een link naar drukklare foto’s in hoge resolutie die downloadbaar zijn. Zet ook een ‘unsubscribe’ link in je persberichten.

Een persbericht versturen per e-mail is prima, maar wel als gewone tekst in de e-mail, en niet als bijlage. Journalisten moeten snel kunnen screenen op nieuwswaarde.

Bouw een persdatabase op die relevant is voor je bedrijf : vakpers, regionale bladen, economie-journalisten... Zorg voor de juiste naam, functie, GSM nummer en persoonlijke e-mail. Bel altijd eerst even naar de journalist met de vraag of je persberichten mag e-mailen. Update regelmatig.

Mail je persbericht enkel naar die media die in je specifieke boodschap interesse hebben. Het heeft geen zin om het volledige medialandschap te mailen. Stuur het naar de journalist met de juiste specialisatie : economie, werkgelegenheid, techniek…

Bel niet direct na het versturen van het persbericht naar de journalist met de vraag of hij/zij het gekregen heeft. Je mag vragen om interviews na te lezen en eventuele feitelijke fouten aan te passen. Van de formulering blijf je af.

Zorg voor een volledig achtergronddossier op je website : historiek van je firma, financiële resultaten, biografieën van het management, downloadbare foto’s... Op een aparte webpagina, specifiek voor de pers.

Journalisten hebben weinig tijd. Volg hun vragen direct op.

Meer marketing know-how? Lees het boekje “Back to Basics” van de Marketeer.
Of praat eens met hem.